wrapper

Петна по полирани мебели

Rate this item
(114 votes)

Върху полирани и лакирани мебели не трябва а се разливат спирт и спиртни напитки.

Топлата вода поврежда блясъка им. (Покритията от лак и политура не се влияят от студена вода)

Лакираните и полираните мебели не трябва да се държат в близост до печки и радиатори.

Полираните мебели внесени от студена в топла стая, не трябва да се избърсват от кондензираната по повърхността им влага.

Мръсни петна по полирана повърхност се премахват с чист бензин. Почистеното място се трие с парче, натопено в смес от  денатуриран спирт и ленено масло или терпентин (1:1), а след това – с вълнен парцал, докато получи блясък.

Петна от мастило се почистват чрез измиване с топла бира. Почистеното място, след като засъхне, се натрива със светъл восък и се полира до блясък с меко вълнено парцалче.

Мазни  петна се почистват чрез триене с парцал, натопен в топла смес от бира, захар и парченца восък.

Бели   петна по полирана повърхност, причинени от поставянето на горещ съд, се отстраняват по няколко начина:

1. Зацапаното място се навлажнява с няколко капки денатуриран спирт и се трие енергично с тампон от мек плат, напълнен с вата или лигнин. След известно време петното трябва да изчезне.

2. Петното се трие с тампон от мек плат, в който е увита ситна готварска сол. Тампонът се потопява в ленено или в растително масло.

3. Петното се трие с парцал, потопен в оцет, а след това с тампон, потопен в смес от денатуриран спирт и ленено масло /1 част спирт на 1 част ленено масло/ .Изцапаното място се трие с тампон от мек парцал, в който е сложена шепа ситна готварска сол.

4. Тампонът  се потопява в смес от ленено масло и денатуриран спирт /1 част спирт на 1 част ленено масло/. Почистеното място след 24 часа се полира с мека суха кърпа или най-добре с велурена кожа.