wrapper

Петна по боядисани и лакирани мебели

Rate this item
(160 votes)

 

Мръсни петна върху мебели, боядисани с боя или лакирани, се отстраняват, като се трият с парцалче, навлажнено с разтвор на амоняк/1 част/ и хладка вода /6 части/. Почистеното място се изплаква добре с чиста вода и се избърсва със сух парцал.

 

Лакирани или боядисани с блажна боя повърхности не се мият със сапун или с препарат за пране, понеже пластът от лака или боята пожълтява и за­почва да се лющи. 

 

Петна от вода се премахват чрез триене със смес от растително масло и разтопен /чрез затопляне/ бял восък.  

 

Петна от мухи върху боядисани с блажна боя повърхности се отстраняват чрез измиване с хладка сапунена вода. Пресни петна от мухи могат да се премахнат, като се трият с разрязана глава лук или с меко парцалче, натопено в смес от 2 лъжички скорбяла и 4 лъжички растително масло. Почистеното място се полира със сух парцал.

 

Небоядисани и неполирани предмети от иглолистен дървен материал, за да се почистят от прах и получат първоначалния си златистожълт цвят, се из­миват с вода, в която е добавена луга, а после се изплакват с чиста вода. Луга се получава, като се залее пепел от .дърва или дървени въглища с 5 пъти по-голямо количество вода; течността се оставя в покой 12—15 часа, след което внимателно се излива в друг съд.