wrapper

Идеи и съвети за кухни с остров

Rate this item
(16 votes)

КухниОсвен място за приготвяне на храната в дома, българските кухни са се превърнали и в място за събиране на семейството. Това не е никак маловажно и затова е от съществено значение нашите кухни да са удобни, подредени и да предоставят добра атмосфера.

Островният дизайн на кухни е остатък от традиционните в селските къщи големи маси или дори още по-назад от средновековните времена. Островът може да се използва освен за приготвяне на храна, но и като допълнително място за хранене. В големите кухни, този тип дизайн дори съкращава разстоянията в така наречения "кухненски триъгълник" - мивка, хладилник, печка.

Ето няколко кратки съвета, които да вземете под внимание, ако харесвате кухни с островен дизайн:

- Този дизайн е най-подходящ за големи L, U или G - образни кухни. Ако кухнята е прекалено малка, островът повече пречи и създава неприятности. Ако кухнята ви е малка и все пак държите да имате остров, вземете си кухненска количка - за приготвяне на храна и допълнително място за съхраняване на продукти и съдове.

 

Кухни

L - образни кухни

 

Кухни

U - образни кухни  

Кухни

G - образни кухни

- Монтирайте вентилация над острова, за да елиминирате пушека и миризмите от приготвянето на храната. Вентилацията трябва да е по-широка от площта за готвене с поне 5 см от всяка страна за максимален ефект. Със същата цел, трябва аспираторът ви да има дебит от 500 куб.м. за всеки квадратен метър готварска площ.

- В кухни с островен дизайн се практикува монтирането на втора мивка на острова. Ако имате възможност може да поставите допълнително кошче за отпадъци и дори съдомиялна. Почистването е доста по-лесно с всички тези неща по ръка.

- Добре е да имате поне по 40 см свободно място от двете страни на готварската печка. Мястото в кухнята никога не стига, нали?! Добра идея е да заоблите ъглите, за да не ходите вие и близките ви със синини по краката.

- Хубавото при този тип кухни е, че вида и цвета на кухненския плот на острова не трябва да е същия като този на останалата кухня, стига да си подхождат. Може да използвате различни материали като например термоплотове, мрамор или гранит.

- Хубавата кухня е светлата кухня. Увеличете количеството на дневната светлина в помещението като монтирате по възможност големи прозорци и светли повърхности, които да отразяват проникналата светлина. Ако монтирате допълнително осветление на кухненския остров, бъдете внимателни да няма открити контакти над нивото на печката, за да се предотврати евентуален инцидент от парата при приготвяне на храна.

 

Възползвайте се от различни идеи за кухни - със или без островен дизайн. Дори да не преоборудвате цялата си кухня, винаги може да промените нещо, за да стане тя по-хубаво и приятно място, не само за готвене, а и за приятни вечери със семейството.

 

Вижте още ...