wrapper

Боядисване на радиатори

Rate this item
(120 votes)

 

Радиаторите с водно отопление се нагряват до около 70— 80° С, а тези с пара – до около 100° С. Ето защо те трябва да се боядисват с алкидни бои, които са устойчиви при тези температури. От действието на топлината обаче белите бои лесно пожълтяват, поради което трябва да се предпочитат бои с по­тъмни тонове, например сива. Някои боядисват радиаторите и захранващите ги тръби с алуминиев бронз. Това обаче е непра­вилно. Алуминият образува метално покритие, което задържа около 20% от излъчващата се топлина. Така коефициентът на полезното действие на радиатора значително намалява.

 

Ако старото покритие върху радиатора е запазено, то може да послужи като основа за новото, но ако е напукано или олю­щено, то трябва да се отстрани по начините за премахване на стара боя. Най-целесъобразно е почистването да се извърши с помощта на химически средства. Новите радиатори трябва да се почистят от червената боя и от ръжда.

 

Радиаторите се боядисват при температура 20 – 30° С. Из­ползва се кръгла четка и специална крива четка за радиато­ри. Ако трябва да се поднови покритие, направено с алкидна боя, при предварителна обработка на основата е достатъчно само да се шлайфа леко старата боя и да се почисти от натру­пания по нея прах. В този случай груиднране не е необходимо.

 

Боядисването на радиатори се извършва в следния ред:

 

а) Намазване с алкиден грунд против ръжда.

 

б) Намазване с алкидна боя против ръжда.

в) Намазване с алкиден емайллак.