wrapper

Умен дом – къщата на утрешния ден

Rate this item
(37 votes)

Умен дом - технология, доскоро използвана предимно в бизнес сградите е на път да навлезе в домовете ни, да стане част от живота ни и да ни помогне да си почиваме активно, вместо да вършим някои досадни домакински неща.

Системата помага да контролираме консумацията на енергия, като може да гаси осветлението в празните стаи, да намалява автоматично температурата в стаите, в които няма хора и други подобни.

 

 

С малко въображение може дори да полива цветята и да храни котката, когато ви няма.

Сред някои от основните функции на системата са контрол на осветлението и отоплението, контрол на мултимедийните системи – стерео уредба, система за домашно кино и др. Представете си как системата „Умен Дом” Ви „очаква” всеки ден да се приберете с включена климатична инсталация на желаната температура.

Системите се вграждат в дома още на етап проектиране и по този начин стават част от интериора на дома. Няма стърчащи кабели, няма грозни дупки. Всичко е красиво, подредено и ... удобно. Системата поддържа и безжичен интерфейс, не е нужно да се разхождате от стая в стая и да натискате разни копчета. Може дори да използвате мобилния си телефон за управление. Системите от този тип поддържат и обратна връзка с потребителя. Така системата може да ви известява за температурата в помещенията, например, за изгорял електрически уред или друг проблем.

Системите поддържат и връзка с различни системи из дома. Например с пожаро-известителната система. При възникване на пожар може да Ви извести, както и съответните органи или дори комшията, за да сте спокойни където и да сте.

 

Вижте още ...