wrapper

Енергоспестяващи крушки

Rate this item
(10 votes)

Енергоспестяващите крушки навлизат все повече в бита и индустрията. Много хора избират сами преминаването към енергоспестяващо осветление, а други са насърчавани от мерките на управниците в съответните държави. Каквато и да е причината,

 Енергоспестяващи крушкифакт е, че тези крушки ще изместят традиционното осветление.

Има много начини за спестяване на енергия или доставянето й от енергоефективни източници, включително луминесцентни лампи и слънчева енергия. В последно време се използва LED технологията или т.нар. светоизлъчващи диоди. Използването на такъв тип осветление е много добър избор поради издръжливостта, ефективността и дългия живот на осветителните тела.

 

Първите електрически крушки били изключително чупливи и изгаряли прекалено често и лесно. С течение на времето, инженерите подсилили стъклото на лампите, но то все пак оставало чупливо. Енергоспестяващите крушки със светодиоди са много по-здрави, поради използването на пластмаса вместо чупливото стъкло за корпус. Премахването на този недостатък отваря много широко поле за използването на LED технологията за осветление, за индикатори и дори за джобни устройства.

 

Друга основна причина за навлизането на енергоспестяващите крушки със светодиоди е високата им ефективност. Тези крушки са грубо сметнато 10 пъти по-ефективни от обикновените лампи с нажежаема жичка или иначе казано, може да осветите цялата къща с енергията, която сега ви трябва за осветяването на една стая. Използва се комбинирането на няколко крушки в едно осветително тяло, за увеличаването на силата на осветлението. В някои страни дори се подменят крушките на светофарите, за да се намалят разходите на общините за енергия.

 

Друго предимство на този тип осветителни тела е дългият им експлоатационен период. Това се дължи на малкото количество отдавана топлина, което скъсява живота на стандартните осветителни крушки. Според някои експерименти, ако оставите една диодна лампа включена денонощно, ще са необходими около 7 години, за да изгори.

 

Единственият недостатък на този тип технология е производствената им цена. Първоначалната инвестиция е доста сериозно, въпреки че се изплаща с течение на времето. Правят се опити за промяна на технологията, използвана в сегашните диодни лампи, с друга – доста по-евтина. Ако учените успеят в това, скоро ще имаме здрави, ефективни, издръжливи и евтини осветителни тела, които да използваме в ежедневието си.

 

Вижте още ...